Istoricul localităţii

Începutul satului Poiana Blenchii se pierde în negura vremurilor trecute înainte de anul 1500, cea mai veche m─ârturie scris─â despre existen┼úa satului este conscrip┼úia de la Reteag din 1553 când cetatea Ciceului cu toate satele apar┼úin─âtoare au fost luate de la domnul Moldovei Alexandru L─âpu┼čneanu de c─âtre împ─âratul Ferdinand al Austriei.

În prima jum─âtate a secolului al XVI-lea cneazul satului Blenche Ioan i┼či face cas─â pe teritoriul satului actual, la confluen┼úa v─âilor care vin de la Gostila, Falcu┼ča ┼či Baba. Aici era un loc larg nu strâmt ca pe Valea Porcului. Dup─â el vin rând pe rând to┼úi locuitorii satului Poiana din Valea Porcului, iar noul sat se nume┼čte dup─â numele cneazului sau «Poiana Blenchii».

În 1591 principele Sigismud Bathory pred─â satul Poiana împreun─â cu satele vecine Gâlg─âu, M─âgura, Bogata de Sus ┼či de Jos nobilului român Rat Petru de Teiu┼č ca feud─â pentru eroismul s─âu manifestat în luptele cu turcii ┼či pentru fidelitatea sa ┼či a str─âmo┼čilor s─âi fa┼ú─â de principe.
Cu aceast─â dat─â satul Poiana Blenchii intr─â în st─âpânirea familiei Rat care s-a men┼úinut pân─â dup─â eliberarea iobagilor la Revolu┼úia din 1848.

Conform primelor atest─âri, la început, satul s-a numit simplu “Poiana” ┼či a fost a┼čezat pe un alt loc decât cel actual ┼či a┼ča se g─âse┼čte în toate documentele pân─â în 1620. În 1620 se g─âse┼čte scris pentru prima dat─â într-un document “Blanka-Poiana”, iar la 1703 – “Blenki-Poiana“. Primii locuitori au venit fugi┼úi din Maramure┼č ┼či în prima jum─âtate a secolului al XVI-lea, rând pe rând vin tot mai mul┼úi locutori ┼či se întemeiaz─â noul sat Poiana Blenchii. Dup─â 1920 apar┼úinea de jude┼úul Some┼č, iar din 1968 apar┼úine de jude┼úul S─âlaj.